HTML

Cipőt a cipőboltból

A Nemzeti Sorsjáték ( továbbiakban NS ) célja, hogy – a szándékkal összeegyeztethetetlen kivételektől eltekintve – minden magyar állampolgárnak esélyt nyújtson anyagi helyzetének egyszeri feljavítására ill. stabilizálására.

Friss topikok

Linkblog

Szerencsejáték

2009.11.05. 10:46 Bárány János

  Előljáróban annyit: ha igaz az, amit egy vitaműsorban a jogász Bencze Izabella mondott, hogy tudniillik a magyar állam felosztotta az országot hét régióra és mindegyikben engedélyezné egy Las Vegas-i stilusú kaszinó épitését és működését, akkor otthon valakinek elment a józan esze. Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy Magyarországon ne legyenek ilyesfajta kaszinók! (Nyolc-tiz évvel ezelőtt magam is "közvetitettem" ilyen ajánlatot.) De kezdjük az elején.

  A televizós vitaműsorban elhangzott sukorói telekcsere és az ezzel összefüggo egyéb visszásságokról szóló jogi kifogásokat Bencze Izabella elég közérthetően ismertette. Nem vagyok jogász, ehhez nincs mit hozzátennem. Van azonban néhány dolog, amiről nem esett szó, pedig legalább ennyire fontosak. Mindenekelőtt: aki ezt kitalálta, az valószinűleg arra gondolt, hogy ez a biznisz valami olyasmi lehet, mint

a Burger King vagy a McDonald`s. Engedélyezzük, kinyitják, és kész. A 2-5 ezer szobás, százasztalos,

kétezer feletti számú játékgéppel üzemeltetett Las Vegas-i tipusú kaszinók azonban olyan - többek között, és elsősorban - közbiztonsági és társadalmi problémahalmazt jelentenek, amit úgy tűnik senki sem gondolt végig. Az a tény, hogy az országot mintegy beteritve, hét régióra adják ki engedélyeket, azt jelenti, hogy az ezzel járó problémák egyszerűen kezelhetetlenek lesznek. És nem csak a bűnüldözés, de a társadalmi berendezkedés, ha tetszik, kivánatos modell szempontjából is.

  Nem akarok jósolni, de ha ez megvalósul, abból nagyon nagy baj lesz. Az olasz maffia kis csirketolvajok gyülekezetének fog tünni, ahhoz képest, ami Magyarországra vár. A magyar rendőrség nincs felkészülve ilyen nagyságú feladatok kezelésére! Egyetlen ilyen megakaszinó működése is komoly problémát jelent, éppen ezért nincs is a világon olyan állam, amelyik meg merné kockáztatni, hogy "gondosan" szétszórjon az országban hetet, s ezzel - kvázi - saját maga roppantsa össze saját országa közbiztonságát. 

  Aki egyetlen helyre, Magyarországra szeretné összesöpörni Európa szemetét, az előbb gondoskodjon megfelelő takaritó-személyzetről. Ezt a bizniszt normális államban csak lépcsőzetesen bevezetve, vagyis egyenként és időben eltolva engedélyezik, lehetőleg egyetlen szűk körzetbe szoritva. Aztán az első, majd folyamatosan az utána következők koncessziós diját a rendőrség megerősitésére forditják. ( A műsorban elhangzott 900 millió/év forintot éro működési engedély, egy háromezerötszáz szobával üzemelo hotel és kaszinó esetében, amit még 3 milliárddal meg is támogatnak, (de minek?), kicsit viccesen hangzott, de amig pontos adatokat nem ismerek, addig ezt hagyjuk.) Nem mellékes körülmény az sem, hogy a befektetőnek van-e gyakorlata ilyen méretű kaszinók üzemeltetésében. Továbbá: ezeket többnyire ott engedélyezik, ahol azért magas a munkanélküliségi ráta, mert képzetlen a munkaerő, a hely nem vonz más befektetőket, stb.

  Figyelmeztettek, hogy a műsorvezető a magyar média legendás "smart ass"-e, lehet, ezt nem tudom megitélni, de ez a műsora nézhető, néha érdekes is, szóval lehet, hogy ez csak egy felépitett szerep. Azt viszont biztosan állitom, hogy az "én jártam Vegasban, tudom..." megjegyzése legalábbis csacsiságnak nevezhető. Hogy milyen - úgynevezett - "high-tech"-et látott a vegasi kaszinókban, ahová szerinte már takaritók sem kellenek, fogalmam sincs. Pedig én is "jártam" Vegasban, de pestiesen szólva, "bunkófónnál" magasabb technológiával a közönség által látogatható részen sehol sem találkoztam.(Láttam máshol, elzárt helyen, de ezt aligha mutatták meg a műsorvezetőnek.)

  Ki kell tehát ábránditsam az állitólagos  média-legendát, egy ilyen kaszinó, ahogy Bencze Izabella is jelezte, elsősorban a képzetlen munkaerőre épit. Takaritókra, biztonsági őrökre, éttermi segéd- és betanitott munkásokra, némi gyakorlattal rendelkező felszolgálókra, diszlet-tologatókra, szállitómunkásokra, pénzváltókra, csecsebecse-árusokra, világositókra, betanitott szerelőkre stb., stb. Egy krupié állás betöltéséhez elég az érettségi, közülük - megfelelő gyakorlat esetén - bárkiből válhat felügyelő, de akár műszakmenedzser is. De még ahol valóban "high-tech" van, ott is csak betanitott munkások a kezelők. Röviden: az adminisztráción, a közvetlen menedzsmenten és néhány képzett műszakin kivül, akik az összes dolgozók körülbelül öt százalékát jelentik, egyszerű kiszolgáló személyzetről van szó.

  Belső és kötelező tanfolyamok természetesen vannak, de ezek elsősorban a vendégekkel való kommunikációval kapcsolatosak. Egy kaszinóban - szinte minden állás betöltésénél - a gyakorlati

idő és a megbizhatóság a felvételi kritérium.(Persze a jelszó - bizonyos állásoknál - a "csinos lányok előnyben", ezt kár tagadni.) Mivel Magyarországon nem rendelkeznek túl sokan gyakorlati idővel, ki kell képezni a jövőbeni személyzetet. Ezért hirdetnek a nyitás előtt tanfolyamokat, nem pedig azért, mert olyan magas képzettség szükségeltetik az üzemeltetéshez. Aki járt már Vegasban, könnyen hiheti és mondhatja, hogy az ördögbe, ezek aztán tudnak. Ez igy is van (csak másért és másként), de azért egy szálloda és kaszinó-komplexben Vegasban se gép takarit - legfeljebb géppel takaritanak - és bizony döntő többségük a nyelvet is alig beszélő mexikói.

  A látszattal ellentétben Las Vegasban egyetlen 5 csillagos szálloda létezik, illetve pontositok, mert az is csak a szálló harminc emeletéből kettőn számit annak. Na, az ezen a két emeleten dolgozóknak valóban

többet kell tudniuk, mint egy háziasszonynak. Annyiban legalábbis, hogy hogyan kell szabályosan összehajtogatni egy kéztörlőt és hogyan egy törülközőt. Attól félek, hogy miként a műsorvezető, a koncessziót odaitélők is azon az alapon döntöttek, hogy "jártak" már Vegasban. Az okot tekintve ez nyilván egy naiv feltételezés, de azért én szólok: akit egyszer beengedtek a pilótafülkébe, az ne akarjon már másnap repülőgépet vezetni, mert szinte biztosan le fog zuhanni! (Feltéve, hogy fel tudott szállni.)

  A hét régióba szétszórt kaszinók esetében Magyarország ennél lényegesen több "áldozatot" követelő tragédiára számithat, beleértve az egész magyar társadalom teljes ellehetetlenülését saját hazájában, ha valakik nem gondolják újra - alapvetően a közbiztonság felől közelitve - ezt a problémahalmazt. Good luck!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cipotacipoboltbol.blog.hu/api/trackback/id/tr511501950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása