HTML

Cipőt a cipőboltból

A Nemzeti Sorsjáték ( továbbiakban NS ) célja, hogy – a szándékkal összeegyeztethetetlen kivételektől eltekintve – minden magyar állampolgárnak esélyt nyújtson anyagi helyzetének egyszeri feljavítására ill. stabilizálására.

Friss topikok

Linkblog

Sose lesz vége?

2009.11.16. 10:02 Bárány János

  Már látom, ennek soha nem lesz vége. A menedzserek "érdekvédelmi" szervezete most azt javasolja, hogy az állami vagy önkormányzati vállatoknál a vezetők fizetésének nagyobb részét - hasonlóan a versenyszférához - a prémiumok tegyék ki. Érdekes megközelités ez, hiszen állami vállalatokat elsősorban

közfeladatok ellátására hoznak létre, szemben a magáncégekkel, amelyek célja a profit szerzés. Az előbbit a szankcionálható adózók kötelező befizetéseiből finanszirozzák, az utóbbiakat pedig magánemberek önkéntes befektetéseiből.

  De nem csak ez a különbség. Egy a műkorcsolya világából vett hasonlattal: akik közfeladat végrehajtására szerződnek, azoknál csak kötelező gyakorlat van, a magánszférában viszont a kötelező is szabadon választott. Az önkormányzati 7-es busznak közlekednie kell akkor is, ha veszteséges, a magántulajdont menedzselő vezetőt viszont azért fizetik, hogy ne ott járjanak a buszaik, ahol szükség van rájuk, hanem ahol ez kifizetődő. Magyarul: az állami szektorban a működtetés elsődleges, a magánszektorban viszont a profit.

  Az állami menedzsment fizetése elsősorban a fentiek miatt, de azért is "kötött", mert a feladat is kötött,

s miután szinte csak a költségcsökkentés irányában van mozgástér, a feladat elvégzésén túli "kreativitás" külön dijazására semmi szükség. (Legalábbis havi kötelező prémiumokra biztosan nem.) Minden benne kell legyen a munkaköri leirásban. Ennek teljesitését ellentételezi a fizetés.

  Persze, ha nem tudunk feltenni új kérdéseket, akkor a válaszok is a régiek maradnak. Mára - néhány kivételtől eltekintve - eltünt a különbség az állami- és magáncégek között, legalábbis a tekintetben, hogy egyiknek sincs "valódi", ha tetszik egyetlen tulajdonosa, csak kezelője. (A felelős pedig a politikus, illetve magáncégnél a menedzser!) Ezt érzékelve és kihasználva jöttek létre - a magánszférában - azok a menedzseri szerződések, amelyek - egyre többször - elszakadva a teljesitménytől, lassan "átalakitják" az egész társadalom szerkezetét. (Amerika "hanyatlásában" ez is vastagon benne van.)

  A meghatározott körök által szorgalmazott "kettős fejés", hogy tudniillik ami a magánszférában működik, miért ne működhetne az állam esetében is, tudatos aránytévesztés. A kérdés az, hogy szükség van-e, és nem csak Magyarországon, egy olyan privilegizált rétegre, amelyik mintegy a politikusok helyett, belépjen a költségvetés elosztórendszerébe, s ezzel kvázi eltörölje a közpénzek és a magánbefektetések  közötti különbséget? Aminek következtében - kontroll és tényleges politikai felelősség nélkül - maga döntse el, hogy mennyit vesz ki a közös kasszából.

  A lent felsorolt "25 legjobban fizetett - amerikai - állami alkalmazotti állás", azon kivül, hogy érdekes,

szerintem tanulságos is. Már ami az arányokat illeti. Csak emlékeztetőnek: az Elnök fizetése 400 ezer dollár/év, a legmagasabb kifizethető menedzseri fizetés pedig 196 700 dollár/év. Még annyi megjegyzek, hogy átlagfizetésekrol van szó és kettő kivételével egyetemi végzettség vagy más speciális diploma (pl. ápolónoi, orvosi műszerész) az alapfeltétel. (A havi keresetre átszámitott összegben 1 dollár=180 Ft.)

  1. Űrhajós, pilóta, repülőmérnök          dollár/év  116 072 (1 741 000 Ft./hó)

  2. Ügyész, ügyvéd                                                 114 240

  3. Pénzügyi menedzser                                          101 022

  4. Mérnök (General)                                              100 051

  5. Közgazdász                                                          94 098

  6. Komputer programozó                                         90 929

  7. Vegyész                                                                89 954

  8. Nyomozó                                                              88 174

  9. Mikrobiológus                                                      87 206

10. Épitészmérnök                                                      85 690

11. Statisztikus                                                            81 524

12. Könyvtáros (Master's degree)                               78 665

13. Könyvelő-könyvvizsgáló                                      78 030

14. Lelkész                                                                  76 511

15. Ökológus                                                               76 511

16. Személyzeti vezető                                               76 503

17. Egészségügyi specialista                                      73 003

18. Légiirányitó                                                          72 049

19. Költségvetési elemző                                            71 267

20. Börtönfelügyelő                                                    67 140

21. Ápolóno                                                                65 345

22. Műszaki mérnök                                                   63 951

23. Határőr                                                                  63 550

24. Orvosi műszerész (technikus)                               59 840

25. Vám és pénzügyőr, biztonsági ellenőr                  59 248

  Az arányok önmagukért beszélnek. A fizetések a versenyszférában elérhetőkhöz képest alacsonynak

mondhatók. De egy civilizált országnak nem is lehet célja saját társadalmi szerkezetének (további) torzitása, pusztán azért, mert körülbelül ötszáz ember úgy gondolja, hogy az igazi fejőstehén, az valójában maga az állam. Ha valami, akkor a havi prémiumok rendszere aztán "ingyenebéd" volna a javából. Különben is! Milyen állami állás az, amelyikben havonta kell premizálni egy menedzsert, hogy egyáltalán elvégezze a munkaköri leirásában meghatározott feladatát? Akit a fizetése, no meg a munkahelye megtartása nem ösztönöz jó munkára, attól el kell köszönni. Csináljon pénzt a versenyszférában! Ha tud! 

                                           

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cipotacipoboltbol.blog.hu/api/trackback/id/tr701528351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása